Jatkamme sarjaa, jossa haastattalemme Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen henkilökuntaa.

Vuorossa filosofian maisteri, tohtorikoulutettava Aira Huttunen!

 

  1. Kerro vähän opinto- tai urataustastasi – miten olet päätynyt tälle alalle, mikä sai sinut kiinnostumaan informaatiotutkimuksesta?

 

 

Hain opiskelemaan informaatiotutkimusta vuonna 2008. Olen aina ollut intohimoinen lukija ja rakastanut kirjastoja paikkoina, joten ala tuntui minulle luonnolliselta. Opintojen alussa minua kiinnosti erityisesti yleiset kirjastot ja lastenkirjastotyö. Pääsin opiskeluaikana työskentelemään kuitenkin korkeakoulukirjastoihin, ja työskentelin opintojen ohessa muun muassa Oulun yliopiston kirjastossa ja Oulun ammattikorkeakoulun kirjastossa. Tätä kautta kiinnostuin korkeakoulukirjastoista ja tietopalvelutyöstä niissä. Valmistuin filosofian maisteriksi informaatiotutkimuksesta 2013. Valmistumiseni jälkeen olin pari vuotta pätkätöissä arkisto- ja kirjastohommissa Aluehallintovirastossa, Puolustusvoimilla sekä Oulun ammattikorkeakoulun kirjastossa. Gradusta minulle jäi innostus tutkimuksen tekemiseen, ja sain apurahan väitöskirjatyöhön Koneen säätiötä vuonna 2015.

 

  1. Mikä on roolisi informaatiotutkimuksen oppiaineella? (Mitä kursseja olet opettanut tänä lukuvuonna, onko sinulle tulossa uusia kursseja ensi lukuvuonna, onko sinulla jokin muu tehtävä, esimerkiksi omaopettaja, harjoitteluvastaava, …)

 

Syksyllä 2019 toimin 50 prosenttisella työajalla yliopisto-opettajana. Vastuullani on informaatiokäyttäytymisen ja –käytäntöjen opintojakso, sekä kaksi kirjatenttiä, informaatiolainsäätö ja –etiikka, sekä ihmis- ja yhteiskuntatieteiden tutkimusmenetelmät. Lisäksi toimin omaopettajana syksyllä 2019 aloittaville opiskelijoille ja pienryhmäohjauksen yhdyshenkilönä.

 

  1. Oletko tällä hetkellä mukana jossakin tutkimusprojektissa?

 

Teen väitöskirjaa Koneen säätiön henkilökohtaisella apurahalla. Väitöskirjani käsittelee transsukupuolisten informaatiokäytäntöjä, ja pääohjaajanani on Terttu Kortelainen.

 

  1. Kuvittele, että olet saanut vapaasti käytettävää rahoitusta tutkimukseen tai informaatiotutkimuksen opetuksen kehittämiseen. Mitä aihetta lähtisit tutkimaan tai mitä kurssia haluaisit opettaa? (Voit jakaa todellisia urahaaveitasi, mutta saa myös hullutella ja antaa mielikuvituksen lentää).

 

Väitöskirjaa tehdessä olen samaan aikaan opiskellut sukupuolentutkimusta. Siellä tutkimusmenetelmät ovat informaatiotutkimusta opiskelleen silmiin usein vähemmän konventionaalisia, kokeilevampia ja tutkittavat tiiviisti mukaan ottavia. Haluaisin kehitellä informaatiotutkimuksen puolella erilaisia tapoja tehdä tutkimusta ja tuottaa tieteellistä tietoa. Esimerkiksi erilaisia yhteisöjä koskevat tutkimukset, joita tehdään tutkittavan yhteisön kanssa yhdessä, sopisivat myös informaatiotutkimuksen alalle mainiosti. Tällaista olisi kiva kokeilla opiskelijoiden kanssa käytännössä pienempinä projekteina, joista voisi kehittyä vaikka mitä!

Comments closed.